Social media reprezinta un instrument pe care nicio entitate economica sau non-profit nu o mai poate ignora in actualul context social si economic.
La ora actuala, social media reprezinta un instrument la indemana oricarui brand sau companie care vrea sa isi tina aproape clientii, sa isi mentina sau eventual sa isi creasca pozitia pe piata si sa atraga noi potentiali consumatori. Nici organizatiile non-profit nu pot ignora acest canal de comunicare, astfel ca la nivel international social media a ajuns sa transforme modul in care ONG-urile isi duc la indeplinire misiunile pentru care au fost create. Cu toate ca de exemplu, unele ONG-uri de pe piata americana au inceput sa experimenteze aplicatiile social media, gradul de asimilare al acestui canal este inca destul de limitat si in cele mai multe cazuri nu face parte dintr-o abordare strategica. Cu toate acestea, specialistii considera ca activitatile traditionale desfasurate de ONG-uri, cum sunt strangerile de fonduri si lobby-ul vor beneficia in mod direct de existenta unei game largi de servicii si aplicatii online disponibile.
Lumea continua sa fie martora unei inovatii si schimbari rapide in domeniul tehnologiei, ceea ce influenteaza fiecare dimensiune a comportamentului uman si a activitatilor organizatiilor. In consecinta, intarirea capacitatii ONG-urilor de a furniza servicii si de a dezvolta activitati de networking si advocacy, necesita o concentrare pe abilitatea de a implementa si integra tehnologia in activitatile lor principale. Insa cum poate social media sa imbunatateasca munca ONG-urilor, in special atunci cand vine vorba despre o schimbare sociala? Specialistii internationali sunt de parere ca desi utilizarea social media s-ar putea sa necesite o reproiectare a modelului de operare al organizatiei, merita efortul si nu trebuie sa va fie frica sa incercati acest lucru.
La nivelul anului 2009, un studiu la nivel international arata ca social networking-ul incepea sa devina o parte integranta a strategiei online a ONG-urilor. Astfel, din 929 de respondenti la studiu, 74,2% erau prezenti pe Facebook iar 30,9% aveau una sau mai multe comunitati de networking pe site-ul lor web.
Specialistii afirma ca, pentru ca un ONG sa-si stabileasca o strategie in social media, trebuie sa raspunda la 8 intrebari cheie:
- Care sunt obiectivele tale? Trebuie sa ai un obiectiv clar prin utilizarea Facebook, Twitter sau blogging. Acesta este cel mai scurt mod prin care poti economisi timp, poti obtine rezultate si poti afla daca strategia ta functioneaza sau nu.
- Cine este cu adevarat segmentul de oameni caruia te adresezi? Ce ii face pe oameni sa vorbeasca despre ONG-ul tau? Ce nevoie profund emotionala le este satisfacuta daca sprijina organizatia ta? Cum stii ca ii intelegi cu adevarat?
- Ce face ca organizatia ta sa fie una remarcabila? Ce ofera organizatia ta fata de alte organizatii? Daca organizatia ta ar fi un personaj din celebrul fenomen cinematografic Star Wars, care ar fi acela?
- Cine este echipa ta? Chiar iti sunt devotati membri I echipe tale? Se fac placuti? Exista in organizatia ta politici clare si fluxuri de munca menite sa incurajeze atitudinea proactiva? Cat de mult sprijina personalul executiv si celelalte departamente ideea de social media?
- Cum integrezi social media cu celelalte canale media? De unde primesti cea mai mare atentie: de la evenimente, trimiterea de e-mail-uri, sau alte activitati? Cum poti integra social media printre activitatile pe care deja le faci in organizatia ta, astfel incat acest lucru sa fie unul natural pentru cei cu care lucrezi in organizatia ta?
- Cum vei lansa noua ta strategie de social media? Care sunt pasii in ceea ce priveste planificarea si pregatirea acestei strategii si cum intentionezi sa beneficiezi de pe urma efectelor social media asupra organizatiei tale? Cine este cel care coordoneaza toata aceasta strategie si cand intervine fiecare responsabil pe partea lui din acest proiect?
- Cum le vei mentine oamenilor interesul treaz? Cum ii vei mentine pe oameni interesati astfel incat acestia sa actioneze, sprijinindu-ti activitatea, fara ca acestia sa simta ca in aceasta ecuatie este vorba doar despre organizatia ta? Prin ce alte mijloace diferite poti crea valoare si relevanta pentru cei care sprijina organizatia ta in timpul sau dupa campania de social media? Cum vei folosi punctul culminant al campaniei de social media pentru o viitoare campanie pe acest canal de comunicare media?
- Cum iti poti dovedi ca esti pe calea cea buna in atingerea obiectivelor? Ce indicatori vei masura si mai ales cum? Tine cont de faptul ca trebuie sa vezi masurarea ca pe un proces necesar pentru atingerea obiectivelor si nu ca pe un pas final al campaniei de social media. (A.D.)
1 thought on “Cum iti stabilesti o strategie in social media”